Pandemija koronavirusa – UO UTA protiv podjele sredstava bez utvrđenih kriterija

Upravni odbor UTA pozdravlja inicijativu TZ KS da se odrekne oko 1 milion BAM namijenjenih za promociju destinacije Sarajevo, ali se ne slažemo sa prijedlogom raspodjele tih sredstava (80% hotelijeri, 15% icoming agencije i 5% turistički vodiči). manjem dijelu učesnika u sektoru turizma u kojem je uzgred rečeno ukupno zaposleno oko 3.800 osoba. Matematički sredstva TZ bi se mogla podijeliti i linearno po cca 260 BAM po zaposlenom, kada bi ona pripadala samo sektoru turizma. U trenucima kada ne znamo mogući obim nesreće niti u zdravstvenom niti u privrednom smislu nepromišljeno dijeliti ograničena sredstva TZ od „čibuka“ je takođe dio nesreće, a ne dio ublažavanja proglašene nesreće.

Ovo nas podsjeća na prijedlog pojedinih predstavnika vlasti za hitno izuzimanje sredstava iz Centralne banke BiH i nihovu podjelu bez utvrđenih kriterija i podataka o razmjerama šteta.

Obrazloženje:

  1. Institucija TZ KS na nepravilan način pojednostavljuje turistički sektor i time se legitimira kao zastario i prevaziđen model turističkog organiziranja. Prihod TZ uglavnom proističe iz boravišne takse koju naplaćuju smještajni objekti (ne samo hotelijeri) koji su opet samo jedan dio turističkog multiproizvoda. Taj prihod od boravišne takse je namijenjen turističkoj promociji destinacije KS, a to je opet mnogo širi pojam i obuhvata mnogobrojne učesnike.
  2. Nedozvoljiva je i neutemeljena podjela turističkih agencija i u praksi i u turističkoj teoriji (nauci o turizmu) na agencije koje dovode ili odvode turiste, ne samo zbog toga što takvih evidencija nema, već zato što takve podjele niko u svijetu ne prakticira. Takve podjele imaju samo emotivno-patriotsku dimenziju, a nikako stručno-privrednu (dr.sc. Nevenka Čavlek, Turoperatori i svjetski turizam, Golden marketing Zagreb, 1998.).
  3. Oblast turističkog vođenja u Kantonu Sarajevo je potpuno neuređena, najvećim dijelom zbog toga što je Turistička zajednica KS pobjegla od tog „vrućeg krompira“. U teoriji turistički vodiči se smatraju stručnim osobljem u turističkim agencijama, a u praksi KS rijetke licencirane osobe koje su prijavile obrt.

Napokon uvjereni smo da je proglašena nesreća prilika da se jasno definira turistička industrija, stvore strukture za podršku privatnom sektoru, ažuriraju pravne procedure za poduzetništvo u turizmu i primjene profesionalni standardi, a time i restrukturira zastarjelo organiziranje turističkog sektora u Kantonu Sarajevo. Naravno sve po ugledu na Globalni etički kod u turizmu UNWTO, praksu EU i naš region.

Upravni odbor Udruženja/Udruge turističkih agencija – UTA

Sarajevo 21.3.2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *